Deprem panik yarattı: O çayını bırakmadı! Deprem panik yarattı: O çayını bırakmadı!

AHMET ERCAN: "HABERCİ DEPREM"

Prof. Dr. Ahmet Ercan ise Üşümezsoy'dan farklı görüşte. Ercan, Büyük İstanbul Depremi öncesi 4,5, 5, 5,5 şiddetlerinde depremlerin olacağını bu depremin o depremlerden bir tanesi olduğunu söyledi.

Ercan, Büyük İstanbul Depremi'nin bugünden yarına olmasını beklemediğini söyleyerek, "Ama olacak" dedi.

ÜŞÜMEZSOY: "RAHAT OLUN"

20 gün önce Kumburgaz ve Silivri'ye dikkat çekerek, "Kumburgaz ve Silivri'de 6.0-6.5 büyüklüğünde bir deprem olabilir" diyen Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, bugün yaşanan depremin o deprem olduğunu belirtti.

Üşümezsoy, korkulacak bir şey olmadığını belirterek, "Rahat olun" dedi.

Marmara Denizi'nde üç kez deprem meydana geldi. İlk depremin büyüklüğü 3.9 olarak açıklanırken saat 12.49'da meydana gelen ikinci depremin büyüklüğü AFAD tarafından 6.2 olarak açıklandı. Saat 12.51'de üçüncü bir deprem oldu. AFAD depremin büyükülüğünü 4.4 olarak açıkladı. AFAD'dan yapılan uyarıda; "Deprem sonrası hasarlı yapılara kesinlikle girmeyin. Riskli binaların çevresinde bulunmayın. Haberleşmelerinizi SMS ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapın" ifadeleri kullanıldı. 

"UCUZ KURTULDUK, GEÇMİŞ OLSUN"

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise yaptığı açıklamada, "Depremin şiddetini göz önüne aldığımızda tsunami etkisini beklemiyoruz. Artçı sarsıntıların olması iyi bir şey. Deprem Kuzey Anadolu Fayı üzerinde meydana geldi. Fayın tümü değil bir kısmı kırıldı. Birkaç saat sonra gelen bilgiler ışığında fayın nereden ne kadarının kırıldığını daha iyi anlayacağız. Ucuz kurtulduk, geçmiş olsun" dedi.

1894 İSTANBUL DEPREMİNDE NE OLDU

1894 İstanbul depremi, 10 Temmuz 1894'te Marmara Denizi'nde, saat 12:24'te, İzmit Çınarcık havzasında veya İzmit Körfezi'nde meydana geldi. Deprem yüzey dalgasının 7.0 tahmini büyüklüğü vardı. İzmit Körfezi çevresinde Yalova, Sapanca ve Adapazarı ve İstanbul'da tahminen bin 349 kişi öldü. Deprem 1,5 m yüksekliğinde tsunamiye neden oldu.

İstanbul’da Fransızca yayınlanan “Le Moniteur Oriental” gazetesinin 11 Temmuz sayısında şu bilgilere yer verildi: "Dün saat 12:25’te meydana gelen ve yaklaşık yarım dakika süren şiddetli bir yer sarsıntısı, şehrin tamamında tarifsiz bir panik yarattı. Çok sayıda ölü ve yaralı olduğu (…) Akabinde saat 12:42 ve 13.24’teki hafif şiddetli sarsıntılar ise adeta son nefesini veren şehrin titremeleri gibiydi. O ana dek endişe ve korkuya karşı soğukkanlılığını korumuş olanlar dahi, bundan sonra direnemediler. Pera semti Feriköy, Şişli ve Kağıthane civarındaki tarlalara akın etti. Günün devamında sarsıntılar kesilse de, bu kitlesel göç devam etti. Arabacılar hayatlarının vurgununu yaptı: Pera’dan Şişli’ye 2 Mecidiye’ye insan taşıdılar (…)"